Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IBK Tygriket 99 A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
IBK Tygriket 99
Innebandy
A-lag Herrar

Match

FBC Lerum

6 - 0
Rydsbergshallen
12 februari 2010
20:00

IBK Tygriket 99

Referat

Referat: FBC Lerum - IBK Tygriket 99

Att besitta förmågan att bjuda på sig själv och att ha den så kallade ”glimten i ögat” är uppenbarligen något som är få förunnat. För den exklusiva medlemsskaran i IBK Tygriket 99 har detta faktum varit på tapeten den senaste tiden sedan herrlagets beryktade inkilning.

För den o-insatte består denna invigningsrit i att nykomlingarna i laget under mer eller mindre förnedrande former får bjuda på sig själva under en dag av gemenskap. Oerhört uppskattat av dem som ingår i laget och en moralhöjare utan dess like. Tyvärr är det så att alla utomstående inte ser på denna företeelse med samma förtjusning. Helt enkelt därför att de saknar denna förmåga att bjuda på sig själva.

Vi behöver inte gå in på ämnets kärna mer än så här, utan istället bena isär vad begreppet humor faktiskt innebär. Så här definierar Internet-encyklopedin Wikipedia begreppet:

”Humor är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett "sinne för humor", något som alla människor har. Men det finns många olika individuellt styrda faktorer som avgör om en enskild person finner en specifik sak rolig. Bland de mest avgörande variablerna finns geografisk plats, kultur, mognadsnivå, utbildningsnivå, och kontext.”

Frågan är om inte ytterligare en variabel bör läggas in bland de faktorer som styr vad en person uppfattar som roligt. Denna faktor är dessutom oerhört kontroversiell, men då sleven redan är nedsänkt i grytan kan man ju lika gärna röra om. Så håll i er nu gott folk för bomben är släppt.

Variabeln som saknas stavas k-ö-n.

En klok och vis man myntade en gång det klassiska uttrycket, ”tjejer är för jävla dumma”. Detta innebär givetvis inte att denne vise man avsåg att klanka ner på det svaga könet, utan var helt enkelt frukten av förmågan att med en humoristisk underton skämta på någon annans bekostnad. Detta kallas även med ett annat ord för sarkasm.

En sarkasm är ett yttrande där något sägs på ett skenbart humoristiskt sätt med ett överdrivet, sarkastiskt tonfall med avsikt att håna den eller det man syftar på. Sarkasmens sakinnehåll är ofta en stark överdrift som förutsätter att det ”offer” som sarkasmen riktar sig emot har denna förförståelse.

Därmed börjar vi nu närma oss pudelns kärna, för det är just här som en könsskillnad kan skönjas. Kanske är detta enbart en lokal företeelse som begränsas till den exklusiva skara som går under namnet IBK Tygriket 99 eftersom några vetenskapliga belägg inte går att härleda. Däremot kunde samtliga inblandade i den ovannämnda inkilningen bevittna ett lysande bevis för detta ställningstagande.

Till sist…
Ordet humor passar oerhört olämpligt då matchen mot Lerum skall analyseras. Visserligen kan väl en form av galghumor lätta upp stämningen en aning men annars var det hela allmänt tragiskt.

Matchen i sig kräver ingen närmare analys då resultatet äro odiskutabelt. Visserligen kanske Tygriket borde pillat in en boll i nätmaskorna men att segern gick till hemmalaget var synnerligen rättvist. Tygriket svarade för en pinsamt håglös insats vilket enbart var frukten av de senaste veckornas träning. För spelar man i division II krävs det nämligen att man tränar mer än sporadiskt. Så på sätt och vis var det bra att resultatet blev som det blev, hur konstigt det än låter. För kanske blev denna fingervisning ett uppvaknande för laget och även en motivationshöjare inför de avslutande matcherna. För vem vill bli förnedrad vecka ut och vecka in? (Frånsett spelarna i 7-H förstås)

O.B.S Parentesen var ännu ett exempel på sarkasm.

Matchfakta:
FBC Lerum – IBK Tygriket 99 6-0 (1-0, 1-0, 4-0)

Skott: uppgift saknas
Publik: 245
Utv: FBCL 3x2, TT99 2x2 och 1x5
Domare: Thomas Andersson Bohus & Johan Hällgren

Hôven

*** Sälen
** Simpa
* GB
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A Utv P
Adam Myrman 1 0 0 0 0
Andreas Ljunggren 1 0 0 0 0
Björn Andersson 1 0 0 0 0
Daniel Gripestam 1 0 0 0 0
David Kristensson 1 0 0 5 0
Fredrik Johansson 1 0 0 0 0
Jesper Sunnerås 1 0 0 0 0
Jonathan Johansson 1 0 0 0 0
Kristoffer Arvidsson 1 0 0 0 0
Martin Andersson 1 0 0 0 0
M Spelade matcher G Mål A Assist Utv Utvisningsminuter P Poäng

Andra möten i serien

lör 31 okt 2009, 15:00 IBK Tygriket 99 - FBC Lerum 2 - 4